Faskiamanipulaatio
Faskia on laaja-alainen kudos, joka pitää kehon eri osat yhtenäisenä toiminnallisena kokonaisuutena ja on yhteydessä kehon useisiin järjestelmiin ja voi vaikuttaa myös tunteisiin ja kehon homeostaasiin.
Faskiamanipulaatio on fysioterapeutti Luigi Steccon kehittämä hoitomuoto, joka perustuu lihaskalvojen eli faskioiden käsittelyyn. Menetelmä on 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Pääasiallinen huomio tässä menetelmässä kohdistuu lihasten, syvän faskian ja sen osatekijöiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen.
Faskiamanipulaatio on kehitetty alun perin ihmisten hoitamiseen mutta suomalaiset fysioterapeutit Tuulia Luomala ja Mika Pihlman ovat tutkineet ja kehittäneet vastaavan hoitomuodon eläimille, AFM (Animal Fascial Manipulation Stecco).
Faskiamanipulaatio® – menetelmä esittelee kokonaisen biomekaanisen mallin, joka auttaa tulkitsemaan faskian osuutta tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvissä toimintahäiriöissä. Tämän menetelmän perusajatus on tunnistaa tarkka, paikallinen lihaskalvon alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Tätä kohtaa manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus.
Faskiat toimivat koordinaatio- ja liikkeenhallintakeskuksina. Niiden tehtävä on liikkeen ja kehon hallinta, koordinaatio, proprioseptiikka ja voimantuotto sekä voimanvälitys. Proprioseptisiä soluja, jotka aistivat liikettä ja asentoa, on faskioissa huomattavasti enemmän verrattaessa lihaksiin, jänteisiin tai luihin.
Faskiamanipulaation aikana käsiteltävät merkitykselliset alueet ovat usein alkuun kivuliaita, mutta kipu lieventyy tai katoaa hoidon aikana. Faskian käsittelyn vuoksi kyseiset alueet voivat olla hoidon jälkeen muutamia päiviä kosketusarat. Käsittelyn aikana tapahtuvan kudoksen lämpötilan kohoamisen myötä faskioiden välissä oleva geelimäinen aine muuntuu liukuvaksi aineeksi. Sidekudokset uudelleen järjestäytyvät liikkeiden mukaan. Tähän uudelleen järjestäytymiseen keho tarvitsee ns. parantavaa tulehdusreaktiota.
Faskian toimintahäiriöitä voivat aiheuttaa mm. tapaturmat, arpikudokset, ylikuormitus, toistoliikkeet tai liikerajoitteiset toimintamallit.
Lisätietoja ja lähteet www.fasciamanipulaatio.fi